Uniforme oplader mobieltje deze zomer verkrijgbaar

Geplaatst op Feb 09, 2011 | Geplaatst in  Nieuws | Door Esther | Geen reacties

Veertien fabrikanten van mobiele telefoons hebben de standaard vastgesteld voor een uniforme oplader voor GSM-toestellen.

Dat hebben de bedrijven en de Europese Commissie vandaag in Brussel bekendgemaakt. De telefoonmakers zullen allen een micro-USB-aansluiting gaan gebruiken voor hun toestellen. Nieuwe producten die ze dit jaar op de markt brengen, zullen geschikt zijn voor de nieuw oplader. 

Milieu Europarlementarier Toine Manders (VVD) juicht de bekendmaking van de fabrikanten en de Commissie toe. Hij lanceerde enkele jaren geleden een initiatief voor de introductie van een uniforme oplader. Mander: “Consumenten hoeven hun oplader niet meer weg te gooien bij aankoop van een nieuwe telefoon. Dat scheelt aanzienlijk voor milieu. Een uniforme oplader scheelt zo”n 300 mln euro per jaar door minder afvalkosten en lager energieverbruik, aldus Manders. “Zo’n 80% van de mensen laat zo”n oplader nu in het stopcontact zitten. Die blijven daar energiegebruiken. De nieuwe opladers zijn geavanceerder en doen dat niet.” 

Dertig verschillende opladers Volgens de Europese Commissie zijn er op dit moment zo’n dertig verschillende opladers op de Europese markt. In de EU is elk jaar sprake van 51.000 ton afval doordat consumenten bij de aanschaf van een nieuw mobieltje hun oplader kunnen weggooien. De viertien fabrikanten die de uniforme oplader gaan hanteren zijn Apple, Emblaze Mobile, Huawei, LGE, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion, Samsung, Sony Ericsson, TCT, Texas Instruments en Atmel. Europarlementarier Manders verwacht dat de Europese standaard met micro-USB-aansluiting uiteindelijk de wereldstandaard zal zijn. “Europa is met China de grootste markt voor mobieltjes. Dus als Nokia als marktleider deze standaard gaat hanteren, gaat die ook in de rest van de wereld gelden.”

Bron: Het Financiele Dagblad februari 2011 

 

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *