Smartphone is dit ding verslavend?

Mobiele telefoon verslavend?
Geplaatst op Okt 24, 2012 | Geplaatst in  Nieuws | Door Esther | Geen reacties

Laatst ging ik fietsend door Alkmaar en jawel hoor, een bijna-ongeluk door een jongedame die mobiel zat te bellen op de fiets. Het volgende ging direct door mij heen: wat een geluk voor alle partijen. Bij ons bureau leer je als eerste aandachtspunt: doe vooral 1 ding tegelijk, dan kan je hetgeen waar je mee bezig bent, goed doen. Dit geldt natuurlijk ook voor fietsen, autorijden en mobiel bellen tegelijk.

College en medestudenten

Tijdens een college die ik volgde stond een  mobiele telefoon van een medestudent nog aan. De telefoon ging af tijdens de lezing. Erg hinderlijk, voor de Hoogleraar en voor de medestudenten. De aandacht ging dus naar de persoon die de telefoon nog had aanstaan. Ik moet u er wel bij vertellen dat de Hoogleraar, niet vooraf het vriendelijk verzoek had gedaan, om alle mobiele telefoons uit te zetten.

In de trein

2 Weken geleden zat ik 2 dagen achter elkaar in de trein. En jawel hoor, voornamelijk alle jongelui, druk bezig met hun mobiel. Met beiden handen geklemd om het apparaat en typend met beide duimen, wordt er stellig gechat of wat dan ook. De focus is alleen maar op “dat ding”, de mobiele telefoon. Elkaar aandacht geven of een glimlach naar de medereiziger is niet aan de orde. Ach, denk ik dan, het is de jeugd. Niets ach, denk ik dan ineens, het is wel de jeugd, die zich zo gedraagt. Mijn reis wordt vervolgd door de trein uit te stappen en het station uit te lopen. Al lopende voort zie ik weer veel mensen, jongelui en ook wat ouderen met oordoppen in zich voortbewegen. De bussen rijden heftig aan en af. Zouden zij deze bussen wel horen? Vraag ik mij dan weer af! Enfin, zie een meneer lopende voort bellen met zijn mobiele telefoon. Het hele gesprek kan ik bijna volgen. Ook niet zo handig, denk ik dan maar weer. Is bellend-Nederland dan verslaafd? Is mijn volgende vraag. Ja ik denk het toch wel. Laatst zat ik bij de voetbal en naast mij zat een jongeman met een mobiel in zijn broekzak. U voelt ‘m al aankomen. De match begint en ik probeer te genieten. Na nog geen minuut verder, grijpt de meneer naar zijn mobiele telefoon en kijkt heftig wat er is binnengekomen. Misschien een bericht van de loterij dat hij een miljoen heeft gewonnen. Ach …. denk ik dan maar weer. Het hoort erbij. Nee, ja, nee het hoort er niet bij. Zal de meneer wel optimaal genoten hebben van zijn voetbalwedstrijd? Per dag krijgen wij zoveel prikkels binnen en het worden er steeds meer. Ook deze prikkel was er weer een.

 

Scholieren verslaafd?

Ook op de scholen is het gebruik van de mobiele telefoon door de leerlingen een probleem. De leerlingen krijgen te veel prikkels van buiten af, via hun smartphone. En je kan immers maar 1 ding tegelijk doen en goed doen,  is mijn advies. Een duidelijk beleid met betrekking tot het gebruik van de smartphones zou wat ons betreft het beste advies zijn. De telefoon uit doen tijdens de lessen en aanzetten  in de pauzes is een oplossing. Zo kan zowel de leraar als de leerling optimaal zich concentreren op de leerstof die aan de orde komt. Als trainer vraag ik ook altijd als de training start: “Willen jullie de mobiele telefoon uitzetten”. Met mijn dank. En het werkt, aldus Esther”.

 

Auteur: Esther van Bronkhorst

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *