Minder telefoneren maar meer sms’jes

Geplaatst op Jun 02, 2010 | Geplaatst in  Nieuws | Door Esther | Geen reacties

DEN HAAG  – Door alle andere manieren van communicatie die een mobiele telefoon biedt, neemt het aantal minuten dat Nederlanders daadwerkelijk telefoneren steeds verder af. Het belverkeer via mobiele telefoons steeg vorig jaar wel licht, maar lang niet voldoende om de afname van de belminuten via de vaste lijn te compenseren.

Dat conculudeert de Opta in de gisteren gepresenteerde Marktmonitor 2009. In de eerste zes maanden van 2009, de meest recente periode waarover de toezichthouder op de markten voor post en communicatie gegevens heeft, daalde het aantal belminuten over de vaste lijn met bijna 8 procent tot iets minder dan 12 miljard. er werden 11 miljard minuten besteed aan bellen via mobiele telefoons. Dat was slechts 1,5 procent meer dan in de eerste helft van 2008.

Volgens een woordvoerder van de Opta refelecteert de afname van het totale telefoonverkeer de opkomst van andere comunicatiemiddelen. “mensen kiezen er steeds vaker voor even een sms”je of een mailtje te sturen. In plaats van te bellen. Het gebruik van mobiel internet steedg in de eerste helft van 2009 dan ook met 300 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal verstuurde sms-berichten nam met 20 procent toe tot 4,3 miljard.

De opkomst van internet via snelle breedbandverbindingen is in Nederland ondertussen niet te stuiten. In 2009 werd de zes miljoenste breedbandaansluiting tot stand gebricht. Met 38,1 aansluitingen per honderd inwoners ging Nederland daarmee Denemarken voorbij als land met de hoogste penetratiegraad van breedbandinternet ter wereld. Het aantal aansluitingen via glasvezelnetwerken, groeide het sterkst, maar ook de aansluitingen via andere netwerken namen gestaag toe.

Ongeveer 80 procent van de consumenten die breedband afneemt, doet dit in combinatie met een ander product bij dezelfde aanbieder. In 5 procent van de gevallen gaat het daarbij om vaste telefonie.

Bron: Alkmaarsche Courant, woensdag 2 juni 2010

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *