Maatschappelijk betrokken bij De Waaier

Esther en Kim van Es
Geplaatst op Jun 20, 2012 | Geplaatst in  Nieuws | Door Esther | 1 reactie

Geld maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze het geld.

Het is belangrijk om ook te kunnen geven. Sinds 2008 zijn wij maatschappelijk betrokken bij De Waaier gevestigd in Alkmaar.

Wij vinden het van belang dat je als ondernemer ook maatschappelijk bent betrokken bij instanties / organisaties die het niet altijd met hun financiële middelen kunnen redden. In het bedrijfsleven hangt veel samen met geld. De trainer Esther van Bronkhorst: “Geld maakt niet gelukkig, gelukkig maken ze het geld”. Een activiteit uit je hart doen, zonder een keer te verdienen, brengt veel blijheid met zich mee. Dat heb ik ervaren bij diverse organisaties. Een helpende hand of advies op mijn vakgebied brengt de organisatie op een hoger niveau. Bijvoorbeeld de telefonistes van de Vrijwilligerscentrale Alkmaar heb ik geholpen met de twee dames te mogen opleiden tot professionals aan de telefoon. Veel dankbaarheid en een lachend gezicht krijg ik daar voor terug. Daar doe ik het voor. Ook heeft de Vrijwilligerscentrale van mij 2 dozen vol met ordners mogen ontvangen en een whitewashbord. Mede door de verhuizing van mijn mijn kantoor naar een groter kantoor moest ik gaan organizen. Natuurlijk kwamen er artikelen vrij die ik niet meer kon gebruiken vanwege betere indeling. Ook heb ik teksten ingesproken bij 2 kinderspeelzalen in Heiloo en Heerhugowaard. Aan de gezichten van de dames kon ik zien dat zij enorm blij waren met mijn dienst die ik pro deo aan hen heb geleverd. Er staat nog wat op stapel. Zo heb ik ook nog een gevoel als ondernemer bij te kunnen dragen aan het maatschappelijk betrokken ondernemen in Alkmaar en omgeving. Aldus Esther. Donderdag 18 oktober 2012 is de Beursvloer in het AZ Stadion. Ik ben zeker van de partij en ga ervan uit weer leuke partijen tegen te komen.

 

Maches in beeld

Een van de vele matches die Esther van Bronkhorst heeft uitgevoerd is  http://www.de-waaier.nl/matches-in-beeld/initiator/15/

Stichting De Waaier brengt ondernemers en maatschappelijke organisaties met elkaar in contact. Op die manier komen matches tot stand in de regio Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk. Wat de één graag wil geven, kan de ander goed gebruiken

Meer over De Waaier


Historie

Stichting De Waaier vindt haar oorsprong in Alkmaar. In 2005 ging een aantal ondernemers het gesprek aan met gemeente Alkmaar omdat zij hun maatschappelijke betrokkenheid directer en concreter wilden vormgeven. In april 2003 leidde dit tot de oprichting van de ‘Stichting voor Bedrijf en Samenleving’. Onder de bezielende leiding van manager Renée Rademacher is een platform opgericht van Maatschappelijk Betrokken Ondernemers. Een jaar later kreeg de stichting haar huidige naam: De Waaier. In 2009 volgde Peter Valbracht Renee Rademacher op als manager.

Founders
Het MBO-platform is een ontmoetingsplaats voor en door bedrijven en is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een podium van 190 leden. De bedrijven die bij de oprichting waren betrokken zijn: Rabobank Alkmaar e.o., Univé Verzekeringen, Woonwaard, Hogeschool Inholland, WNK Bedrijven en de Schuurman Groep.

Lokale focus
Aanvankelijk opereerde De Waaier binnen de grenzen van de gemeente Alkmaar. In 2006 is gemeente Heerhugowaard aangesloten, in 2008 gevolgd door gemeente Langedijk. Het werk van De Waaier wordt deels gesubsidieerd door deze drie gemeentes.  De Waaier heeft er de afgelopen jaren bewust voor gekozen om het werkgebied niet verder uit te breiden en de aandacht te richten op de kwaliteit van de dienstverlening. Maatschappelijk Betrokken Ondernemen wordt per definitie lokaal georganiseerd, ondernemers voelen zich betrokken bij de directe omgeving en willen juist binnen die regio een bijdrage leveren. Momenteel wordt gesproken met gemeente Heiloo en de lokale ondernemersvereniging om te verkennen of in 2012 het werkgebied van De Waaier wellicht  kan worden uitgebreid.

Bestuur en medewerkers
Stichting De Waaier kent een 7-koppig bestuur. De bestuursleden zijn afkomstig van verschillende organisaties en instellingen uit de regio. De bestuursleden zijn werkzaam in het bedrijfsleven, overheid, zorg en onderwijs.

De werkzaamheden van De Waaier worden uitgevoerd door drie medewerkers en twee vrijwilligers.

Sociaal Aandeelhouder
Bedrijven kunnen via Stichting De Waaier hun maatschappelijke betrokkenheid verwezenlijken op een wijze die bij hun bedrijfsvisie past. Meedoen kan op verschillende manieren: eenmalig, als lid van het platform of als sponsor. Met het lidmaatschap wordt een bedrijf sociaal aandeelhouder van De Waaier. Met het lidmaatschap zegt het bedrijf toe om minimaal een keer per jaar iets te geven aan de regio. De ondernemers zetten zich vooral in waar organisaties en haar vrijwilligers verzoeken hebben om wensen, idealen en resultaten optimaal tot hun recht te laten komen. Ieder bedrijf steunt binnen de eigen mogelijkheden een project of vereniging dat aansluit bij de bedrijfsvisie. Meestal alleen, soms in samenwerking met andere bedrijven/ondernemers.

Een eigen onderkomen
Sinds mei 2011 is De Waaier gevestigd in een eigen pand aan De Laat 25 in Alkmaar.
Daar ontvangen we ondernemers en maatschappelijke organisaties, informeren en adviseren we hen over MBO en bieden we ondersteuning bij het sluiten van matches.

http://www.de-waaier.nl/matches-in-beeld/initiator/15/

1 reactie

  1. Annette Jeeninga says:
    26 juni 2012 at 13:34

    Super Esther, wat een leuk artikel, hier zijn wij als mbo makelaar ontzettend blij mee. Maatschappelijk Betrokken Ondernemen is vooral leuk, geeft voldoening en een andere kijk op de regio en haar inwoners. Een aanrader voor iedere onderneming, groot of klein. De Beursvloer 2012 is op donderdag 18 oktober 2012.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *