40 Jaar mobiele telefoon

Geplaatst op Apr 04, 2013 | Geplaatst in  Nieuws | Door Esther | Geen reacties

De mobiele telefoon is vandaag 3 april 2013 40 jaar geworden. Veel mensen hebben tegenwoordig een lekker licht mobieltje met touchscreen. De mobiele telefoons zagen er vroeger net wat anders uit. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

1973: De allereerste

Martin Cooper van Motorola belde op 3 april 1973 als allereerste met een mobiele telefoon. Midden op straat in New York belde hij zijn grote concurrent Joel Engel bij AT&T. Hier doet hij het nog eens dunnetjes over:

De eerste mobiele telefoon was verbonden aan een koffertje dat de gebruiker mee moest nemen. Daarom werd de telefoon vooral gebruikt in de auto.

 

1983: Mobiele telefoon als statussymbool

In 1983 kwam de eerste mobiele telefoon zonder koffertje op de markt: de Motorola DynaTAC 8000X. Die mobiele telefoon werd vooral bekend door de populaire serie ‘Saved by the Bell’. Zack Morris, gespeeld door Mark Paul Gosselaar, liep er trots mee rond.

1992:

De eerste massaproductie De Nokia 1011 was het eerste toestel dat voor de massa geproduceerd werd.

 

1996: De Nokia ‘banana phone’

Deze telefoon werd vooral populair door de eerste Matrix film

 

2000:

Mobiele telefoon steeds populairder De Nokia 3310 kwam op markt En werd ruim 126 miljoen keer verkocht. Grote aantrekkingskracht van dit exemplaar was dat je de telefoon kon personaliseren door een ander hoesje of achtergrondplaatje te nemen. Ook kon je je eigen ringtone maken.

 

2002: Foto’s maken met je mobieltje

In 2002 kwam het tot dan toe onbekende merk Sanyo met de eerste telefoon met camera

 

2007: De iPhone

In 2007 kwam de eerste iPhone op de markt.  Voor een iPhone met 4 Gigabyte geheugen betaalde je toen nog $499, bijna 400 euro. Deze telefoon werd niet in Nederland verkocht. In Nederland was de eerste iPhone de iPhone 3G.

 

2013: Smartphoneoorlog

De drie grootste aanbieders van mobiele telefoons, Apple, Samsung en Blackberry voeren vandaag de dag een heftige concurrentiestrijd. Samsung kwam vorige maand met de Galaxy S4, Apple kwam vorig jaar september met iPhone 5 en Blackberry lanceerde gisteren de Blackberry Z10. In Nederland is Samsung vooralsnog de winnaar.

Bron: NOS op 3

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *